Menjava sprednje žarnice pri Renault cliju – misija nemogoče

V devedesetih letih je bilo vse enostavno. Imeli smo jugote, stoenke, golfe ali kakega starega Fiata in njihovo vzdrževanje je bilo vsakemu z vsaj nekaj delujočimi celicami v možganih mala malica.

Spomnim se obvezne opreme, ki seveda ni bila prva pomoč in trikotnik ampak torba šraufencigerjev, kladivo, razni ključi, “puc karta”, nadomestne varovalke in žarnice pa še kaj bolj ali manj mehaničnega.

Še danes se natanko spomnim težke jeklene palice, ki je vedno ždela pod sovoznikovim sedežem za potolč po zaganjaču, ko stari dobri yugo ni vžgal. Potem, pa je nekoč nekdo “rahlo” okajen, ki je sedel na zadnjem sedežu to palico zatipal z nogami in z njo tako za štos začel udrihati po drugem “rahlo” okajenem, ki je sedel pred njim.  Zahvala gre žganju in drugim opojnim substancam, da poškodbe niso bile tako občutene, kot so bile videne, je pa potem palica letela v kofano. Bila je vsestranska, za italjane, haha, kako barufo, no ja predvsem pa za zaganjač.

V glavnem v prtljažniku se je vedno poleg platojev piv trlo mehanične opreme. Danes pa grem dol, da menjam eno klinčevo žarnico na Cliotu in ugotovim, da je to nekaj nemogočega. Sicer  spravim mehanizem ven iz parabole ampak, da bi razumela kako se sama žarnica sname z mehanizma pa ni šans. Skočim v kofano pogledat za kakim šraufncigerjem ali kako kladico, pač nekaj ostrega, da privzdignem stiščke, ki naj bi blokado zagozdene žarnice spustile in kaj  najdem v kompletu z napisom RENAULT? Nič. Ena sama jajca, kot se za te čase in to super unijo razume: prva pomoč, trikotnik, žartnice. To je vse. Zdaj si pa lomi nohte če nimaš pogriženih. Dobro da sem noseča in se ne morem sklonit v notranjost havbe sicer bi zagotovo poiskusila z zobmi.

Kakorkoli že. En čas se matram, stiskam, širim, potiskam, vlečem a žarnica ne popusti. V prednjem predalu najdem pinceto, nekaj privzdigujem, nekaj širim ma ni šans. Ne gre, pa da se jebeš ne gre. Sprevim vse spet na mesto, celo v drugem poizkusu navoj mehanizma v parabolo prime. Toda, kaj zdaj. Danes in jutri itak ne grem nikamor, toda v ponedeljek je služba.

Policaj, ki me je pa pred domom ustavil in rekel, da naj zamenjam žarnico je bil razumevajoč, kakšen bo naslednji. Bila sem odvezana, nisem mu pokazala dokumentov in zlagala sem se, da ne vem da že en mesec žarnica ne gori, in on predvidevam je vse to vedel. Pravzaprav imam občutek, da se je namensko ob tisti uri postavil tja, ker mi že dolgo vsi blendajo in glede na široko raznolikost strank, ki me dnevno obiskujejo ni dvakrat za rečt, da mu ni bilo naročeno. Tako prijetno se je namreč smehljal. Ampak gospod policaj, ne gre. Imam krvavo roko, črne nohte in tista žarnica ni šans da se spusti.

Obljubim, da jo bom zamenjala. Bom probala nategnt še kakšnega benzinajota, ma ne verjamem, da mi bo keri verjel, da ne znam ;)

Je pa treba vzet v zakup, da smo tu, na sončni strani alp drugače vzgojeni, da je balkanska mentaliteta napram tisti ala france preveč logična in da si bo treba vzeti čas, da bomo naštudirali kako tisti jebeni stiščki spustijo vzmet, ki drži žarnico.

Če ne bi bilo recesije bi šla po nov avto.

 • Share/Bookmark
 

Komentarji (16)

 1. Janezz 24.04.2010 ob 21:00

  Vzmet oz. par žičk ki držita žarnico moraš pritisniti noter, nato skočita narazen in ven. Nato to zadevo nasloniš nazaj, vzameš žarnico ven, brez vsakega vijačenja ali česarkoli in daš novo nazaj notri in spet zatakneš žičke nazaj.

  Simpl.

  A si že slišala za odstavke ?

 2. nora 24.04.2010 ob 21:07
  nora

  stiščka se ne zmakneta ko ju stisneš skupaj….odstavki? bom poizkusila

 3. Janezz 24.04.2010 ob 21:08

  Ne stiskaj skupaj, ampak ju potisni notri, proti žarnici.

 4. nora 24.04.2010 ob 21:10
  nora

  torej navzdol? mislim da sem tudi to poskusla, toda nisem prepričana, bom jutri še to probala….hvala zaenkrat….vrenm z odstavki ;)

 5. BluePoison 24.04.2010 ob 21:34

  Predlagam, da se obrneš na pooblaščen servis renault, kjer ti zamenjajo žarnico profesionalno!

 6. nora 24.04.2010 ob 21:53
  nora

  Dober predlog, toda z Renault servisi sem zaključila že takrat ko je bila njihova urna postavka še 6.000 tolarjev. Ni to moj prvi clio, je pa ta mal bolj zakompliciran kot prejšnji.

 7. jic 24.04.2010 ob 21:55

  balkanska mentaliteta? kokr a koga!!

 8. artificial 24.04.2010 ob 22:21
  artificial

  Meni so na Renaultovem servisu zaračunali zgolj žarnico. Tudi mi namreč nismo znali odpeti žarnice. Mi pa tudi potem na servisu niso razložili sistema, res pa je, da za to niti ni bilo časa, saj je bila žarnica tako hitro zamenjana. So mi pa že ob samem nakupu avta povedali, da je menjava žarnice dokaj “zahtevna” in naj v takem primeru kar k njim pridem, kjer mi jo bodo brezplačno zamenjali.

  To, da se pa že en mesec zavestno voziš brez delujoče žarnice, se mi pa zdi skrajno neodgovorno.

 9. Sandi 24.04.2010 ob 22:36

  Avto zameni bo nejbol,ker Reno ima to tako zakomplecirano narjen da maroš za vsak drek hodit na servis,pa ne samo za žarnice,pa k boš nasledn avto kupila ne kupi renoja,ker je to en nejbolj kvantitetnih avtomobilu

 10. kastiljo 24.04.2010 ob 23:04
  kastiljo

  Hmmmm, meni pa menjava žarnic pri Cliotu ni delala ravno velikih težav pa nisem ravno preveč praktičen človek. Mogoče sem imel pa samo srečo :D

 11. NordStar 24.04.2010 ob 23:25

  Menjave žarnic pri novejših avtih so nočna mora. Sem že večkrat bral podobne zgodbe, kot je tvoja. Pa tudi sam sem že ostal s krvavim prstom… Zakaj bi enostavno, če je lahko komplicirano?

 12. JMarko 24.04.2010 ob 23:28

  Moraš bit pa res štorasta, če bi lahko ugriznila, v luč pod haubo, ne moreš pa z roko zamenjati žarnice. Pa tudi če bi jo, bi potem s to žarnico svetila v luno, saj jih več kot 3/4, ki sami menjajo žarnico, to narobe obrnejo v ohišju in ponoči iščejo, ne vem, ali zvezde, ali netopirje, ali pa gledajo kaj jim je ušlo v zrak. V glavnem, voznika, ki pelje nasproti, osvetli taka žarnica huje, kot z dolgo lučjo. Pojdi na servis in ti jo zamenjajo v treh minutah. Brez kletvic, brez računa, brez naprezanja, ki bo mogoče škodilo otroku. Sam imam clia, pa sem tudi šel na servis, povedal, da ne gre, pa mi je serviser pokazal grif, pa še računal ni nič. In to na uradnem servisu. Pa še nekaj, sicer me ne briga. Že prijatelj me je pred leti zabodeno gledal, ko sem ga malce šraufal, kako si upa žena v dokaj visoki nosečnosti voziti avto. Danes je to loterija. Tudi pri njegovi ženi je bila, na srečo brez posledic. Se pa velikokrat spomni in reče: “Če bi tebe poslušal, bi se pol manj postaral”.

 13. JMarko 24.04.2010 ob 23:35

  kastiljo, verjetno si menjal levo na voznikovi strani), kajti desne resnično zelo težko zamenjaš (zaradi cevi klime), posebej pa to lahko odpiše tisti, ki ima močnejšo roko, oz. dlan. Je bil pa ravno zadnjič na spletni strani članek, ravno o menjavi žarnic pri avtih. Pa je bil Clio še zelo dobro ocenjen med mislim 6 avti. 2. od šestih. Poglej na spletni strani Siola, avtomoto/testi.

 14. MRS Andy 25.04.2010 ob 09:34

  Kaj pa pri Modusu??? Ni variante, da sam zamenjaš. Še na pooblaščenem servisu so jo menjavali 1 uro. Morajo ves sprednji del sneti, da zamanjajo eno samo žarnico. Ne moreš verjet,kako zakomplicirano.

 15. Miran 25.04.2010 ob 13:08

  Ravno sem hotel omeniti Modusa, pa so me prehiteli. So mu sneli cel sprednji “gobec”, da so zamnjali 1 žarnico. Seveda pa je bila temu primerna tudi cena. Bo pa na listi posebnosti pri izboru novega avtomobila, poleg porabe, CO2 in velikosti prtljažnika, še postavka za človeku prijazno menjavo žarnice ….

 16. dr. h.c. Peter Legiša 25.04.2010 ob 13:21

  Kdo lahko sploh vozi tako garo kot je Modus…fuj pa Renault nasploh… :)

Odgovori

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !