Kaj vse lahko v Sloveniji počne človek z akademskim naslovom…

… če nima vez in poznanstev, če nima vsaj 40 let in torej za seboj vsaj 10 let izkušenj, če je magisterij opravil z odliko, ker ga je to enostavno zanimalo in medtem ni lobiral, klačeplezil in kot se to spodobi lezel v rit vsakemu prof., dr., doc., mag. in ostalim pm, ki jih je na poti do cilja srečal?  Kaj lahko v RS počne nekdo, ki je preprosto pameten in preprosto pošten in preprosto brez kakršnekoli podaljšane roke v katerem koli sektorju slovenske skorumpirane sfere? Lahko vozi taxi. Lahko pometa pločnike. Lahko celo kelnari ali pa cele noči peče kruh. Res, lahko. Tudi sama nisem verjela, toda v Sloveniji se da. Ne moreš pa z magisterskim nazivom biti poštar, zaporni paznik ali turistični vodnik. Še manj si lahko kak uradnik, matičar, bankir ali podobno, saj na vseh teh področjih že krepko ogrožaš tistega, ki bi te v službo sprejel. Po drugi strani pa seveda ne moreš postati mladi raziskovalec, ker si glede na to, da si opravljal magisterij po starem načinu, torej ne po bolonjskem in je torej trajal dlje, starejši od 28 let. Ne moreš postati asistent, ker na to mesto že več let čaka nek tvoj kolega, vsaj tako ti neuradno sporočijo s fakultete na kateri je razpis za delovno mesto bil objavljen. O kakšnem predavatelju ali katerikoli drugi obliki zaposlitve na univerzi, tej ali oni, pa lahko samo sanjaš, saj je večina tam zaposlenih imenovana na položaje s posebno doživljensko imuniteto. Potem poizkusiš razna ministrstva in nižje urade in glej ga zlomka, tudi tu te ne sprejmejo, pa čeprav imaš od vseh prijavljenih najvišji naziv, in če se ti celo posreči da tvoje skromne izkušnje zadostujejo razpisnim pogojem, potem gotovo nimaš tistega klinčevega strokovnega izpita, ki so si ga izmislili, da ga moraš imeti, pa če ga slučajno le imaš, potem pa gotovo nimaš licence za predpraskanje po nedepiliranih jajcih od urada za nebuloze po nevem kateri klinčevi odredbi bla bla bla bla. Mogoče bi bilo lažje, če bi objavili sliko kandidata, ki ga pričakujejo, potem bi vsi ostali privarčevali na času, papirjih, kuvertah, priporokah in ostalem. Da o benzinu in vinjetah za razgovore, ki so potem, čeprav so ožji od ožjih izborov, vedno porabljeni v prazno.

Skratka v Sloveniji vam bo z magistrskim nazivom odprtih veliko možnosti. Le iznajdljivi morate biti. Kot zatrjuje naš premier Borut Pahor je naša državica pravna, ampak res pravna, tako da se ne bojte, da bi bili zaradi skorumpiranosti celotnega sistema zavrnjeni za pridobitev katerekoli službe, če izpolnjujete pogoje za zasedbo takšnega delovnega mesta. Ker pri nas se to gotovo ne dogaja.

Torej, junija bo leto, kar moj predragi nosi akademski naziv magister znanosti in jaz sem nanj tako kot vsi ostali, ki ga poznamo in globoko cenimo resnično ponosna, pa ne zaradi potrdila, ki mu ta naziv dodeljuje ampak zaradi njegove izjemne inteligence in razgledanosti, bi se reklo, da od kar je ob nama zelo redko odpiramo strokovne knjige ali brskamo po internetu za določenimi podatki, ker jih navadno naš magister vse strese iz rokava. Na začetku sem še preverjala, ker nisem verjela, pa potem spet, ker je bil na vse prošnje za zaposlitev negativen odgovor, pa sem zmotno mislila, da ne dosega naziva, ki mu pritiče, a sem se vedno znova počutila le slabše in slabše, ker sem na račun tega pokvarjenega sveta sploh podvomila v njega. Danes vidim, da je sposoben veliko veliko več, kot večina ljudi, ki odloča o naših življenjih, da bi komot zamenjal ministra Golobiča ali katerega drugega podobnega nebodigatreba, celo soseda Pahorja, a je premalo umazan, premalo komolčarski, predvsem pa povsem nepohlepen. A to še ni tako hudo, saj nihče od naju ni ravno stremuh, boli me pa ko vidim, da je zavrnjen na raznih inštitutih ali podobnih raziskovalnih agencijah, ker vidim da bi rad naprej. Preveč znanja vre v njem, da si ne bi želel doktorske dizertacije, a je le ta brez službe predraga in torej nedosegljiva, še posebno če veš da boš čez nekaj mesecev postal očka.

Večkrat se smejeva na račun tega magistrskega potrdila, saj je papir na katerem je odtisnjeno tako trd, da si niti riti ne moreva z njim obrisat. Potem ga preklinjava, ker je velikokrat prav akademski naziv razlog za zavrnitev, ker je preveč za poklice, ki zahtevajo srednjo ali poklicno izobrazbo, zatajiti ga je pa tudi težko, saj potem v obdobje zadnjih petih let življenjepisa ne veš kaj napisat. Včasih ga povišujeva v višave in snujeva razne komične in tragične scenarije, ki bi se lahko odvili, če bi ga lahko vnovčila. Največkrat pa vidim, da ga iz dna srca sovraži in obžaluje. Da je razočaran, da ga je želja po znanju tako močno vlekla, da se je odrekel vsemu ostalemu, da danes na račun tega nima nič. Ne izkušenj, ne bodočnosti, ne finančne gmote, ki bi mu omogočila, da se poščije na sistem in kljub njemu naredi iz sebe to, česar si želi, česar je zmožen.

Nekoč sva preverjala vse te razpise in sklenila da se prijaviva oba, on z izobrazbo, jaz z izkušnjami. Najprej so odgovorili njemu, da ga niso izbrali ker nima dovolj izkušenj, potem so odgovorili meni, da me niso izbrali, ker nimam ustrezne izobrazbe. Ha, ha… Saj ni res pa je. Če ne drugega se nasmejeva. In če ne drugega ima severnoprimorska najinteligentnejšega taxista v regiji.

 • Share/Bookmark
 

Komentarji (19)

 1. Nejc 2.02.2010 ob 21:22

  Taksist magister znanosti, ta je pa huda.

 2. nora 2.02.2010 ob 21:41
  nora

  No ja, baje je delo psihološko gledano precej zanimivo :) Mogoče pa še objavi kakšno strokovno analizo nočnega življenja na Primorskem.

 3. Pris 2.02.2010 ob 22:17
  Pris

  Hja, vse to je zelo relativno in je odvisno od kraja bivanja, smeri izobrazbe, pa tudi od lastne iznajdljivosti (ki ne pomeni avtomatično klečeplazenja ali lezenja v rit).

 4. nora 2.02.2010 ob 22:28
  nora

  Se strinjam, jaz govorim o primeru, ko zadostiš vsem trem pogojem, ki si jih ti navedel, celo izpolnjuješ vse pogoje, ki jih zahtevajo v razpisu pa kljub temu ne dobiš zaposlitve ampak jo nekdo drug, z nižjo izobrazbo in brez izkušenj; pripravljeni smo bili na eventuelno selitev, zavedava se da vsak magisterij ne sodi v vsako stroko, iznajdljivi smo bili pa trenutno toliko kot nam to omogočajo družbene in zakonske norme….sem pa prepričana da bova tole področje še dodelala.

  p.s. pišem v dvojini ker pišem v njegovem imenu, skozi moje oči

 5. Pris 2.02.2010 ob 22:42
  Pris

  Ja, zavedam se, da ni vedno lahko. Veliko je prirejenih razpisov oz. razpisov zgolj zaradi formalnosti, ko je kandidat de facto že izbran. Nekaj pa je tudi splošni vtis, ki ga delodajalec dobi o tebi na podlagi prošnje in razgovora. Delodajalci tudi veliko bolj kot akademski naslov cenijo delovne izkušnje (odvisno od branže, ampak ponavadi je tako).

  Sam sem imel doslej očitno srečo. Poleg vseh treh navedenih pogojev.

 6. nora 2.02.2010 ob 22:54
  nora

  Povej kje, ha ha.

  No saj ni še obupal, je odprtih kar nekaj zadev, pa tudi z določenimi institucijami sodeluje, problem nastopi ko se debata razvije okrog plačila oz. redne zaposlitve, to moti predvsem mene :)

  Sva pa sprožila tudi en postopek na inšpektoratu za delo, saj je direktorica nikakor ni znala razložiti njegove zavrnitve in eksplodirala ko ji je omenil, da bo zadevo predal pristojnim službam… bomo videli…

  Sicer pa ne pravim, da je v vseh branžah enako, mogoče je ta njegova nekoliko ozka, mogoče mu trenutno zvezde niso naklonjene, nevem.

 7. butec 2.02.2010 ob 23:13

  O revež ! Tako visoko spričevalo,si si pridobil pa se nihče ne trga zate.Mogoče si manjkal,ko so vam razlagali tudi o znaju,ki bo vsak dan več vredno!

 8. dahvor 3.02.2010 ob 00:55

  Bravo !!! kakor jaz 60 let Zivljenje spremljam, vztrajanje je tezko razlozljivo-zakaj-toda vidim, da mnogim uspeh, nagrado, sreco prnese in kot vidim se zabavata ze zdaj…sicer pa vsi vemo, da gredo noter takoimenovani Novi casi in nihce ne ve, kako bodo zgledali kako bo zgledali … nekaj nas tudi ve, da v Sredozemskem morju Afriska plosca Evropsko jaha in v kanalu lava v morje prhaja in se ve da po tudi spet poclo…toda nihce ne more rec kdaj … ce se cuti in ce se vstraja na kar se cuti ali na klicu…se tudi dosti zgodi…ne se sprasevat kdaj…ker vsak dan je nov dan…najboljse je pozabiti na kdaj in zakaj…odresitev…smejta se veliko se naprej…ze zato sta lahko srecna ker nista v verigi vez in poznanstev…torej, malo bolj Svobodna…Svobodnih Ljudi se pa Hlapci povsod po Svetu najbolj bojijo, kakor se jih razveselijo…treba vedeti samo, kdaj je cas-trenutek za naprej…takim sploh ni treba Srecno zazelet, treba je samo Cuvajta se, dovolj…da se Vaju Svet ne popaca !!! Sigurno pa drzi, da je vsako Delo, za prezivetje castno…mene dosti hudo izobrazenih taxi voznikov okrog vozi, vsi malo skrivajo, koliko znajo, vcasih se po najdaljsi poti peljemo, zadnjic sva kar trikrat ponovila, v tako debato sva padla…o temu, da moras igrat to, kar pac delas in pozabit kaj znas…vse trike taxijev treba obvladat, da je stranka zadovoljna…sam sem vsaj 15 let noci primorske spoznaval in moram rec, da se v primorskih noceh, Clovek dosti poduci…ce si mlad tudi novega ali se ne izkusen…primorske noci ti s casom poberejo vso energijo in treba cas si vzet, da se obnovi…hehehe, Bravo, tezko je in redkost, drgacno pisanje, krasne ljudi-vsebina-najdt…nasprotje Vrapcam, kjer se tudi pametni razkazujejo…nasprotja so potrebna in najboljsa…najbl zabavna.

 9. nora 5.02.2010 ob 16:13
  nora

  @butec smatram da si res butec zato s teboj ne bom razpravljala

  @dhavor tebi pa le da ja da nam je res lepo, vsaj na duhovni in srčni strani nam je lepo. Vse drugo najbrž pride ko to mine, druge razlage ne najdem, sicer bi nam bilo po vsej verjetnosti prelepo :)

 10. kodr 5.02.2010 ob 17:00
  kodr

  Ja formalna izobrazba in znanje sta žal prevečkrat ovira.

  Včasih je bolje kaj izpustiti se narediti nevedneža čeprav ti vsi po dolgem in počez razlagajo kako sta izobrazba in znanje cenjena.

  Vedno se najde pot, samo, da se nekatere kar vlečejo.

  Veselo na pot!

 11. smoger 5.02.2010 ob 17:37

  Družboslovje ali naravoslovje?

  Če je naravoslovje, naj poskusi v tujini.

  V glavnem srečno!

 12. NoMercy 5.02.2010 ob 18:36

  naj pač študira še naprej, če nič ne zna, kar trg delovne sile plača :) Jaz se na prijavo podpišem z f.r. – vedno pali vsaj v 3., ker je mojih dosti na odgovornih mestih :) (f.r. => fizićki radnik) :)

 13. nora 5.02.2010 ob 18:46
  nora

  @kodr, je toliko samosvoj da verjamem da je hlastal po znanju zaradi lastne potrebe ne ker bi to nekdo pričakoval od njega, od tle verjetno tudi povprečna ocena univerzitetnega študija 9, magisterskega pa 9,8. Ampak kot praviš sam, poti so različne in verjetno tako kot na študijski kjer tudi na tej po iskanju zaposlitve ne bo deležen nobene bližnjice. In hvala za spodbudo.

  @smoger, družboslovna smer, tujina ni slaba ideja, razmišljava celo o umiku na kak samotni otok, saj nama tam ne more biti slabše kot tu v zlagani Sloveniji :mrgreen: Tudi tebi hvala za spodbudo.

 14. nora 5.02.2010 ob 18:50
  nora

  @NoMercy, sam upis doktorata stane cca. 3 jurje. Da je pa težek f.r. poskrbim jaz, če ne drugače da naju s hčerko in mojim rastočim trebuščkom vsakodnevno razvaja :)

 15. NoMercy 5.02.2010 ob 19:20

  @ nora: to je to — meni tudi doma za domača opravila nihče nič ne plača — še večji del dohodkov me stane :)

 16. nora 5.02.2010 ob 21:00
  nora

  @NoMercy, kaj bi si lahko še želel več v življenju :mrgreen:

 17. miro 19.02.2010 ob 01:36

  Družboslovna smer? Aj, aj, aj… Takih je v Sloveniji absolutno preveč. Lahko ti že sedaj zagotovim, da ne bo nič s službo.

  Poleg tega se formalna izobrazba in pravo znanje velikokrat izključujeta. Verjamem, da v tvojem primeru ni tako, a poznam kar nekaj primerkov z magisterijem družboslovne smeri, ki intelektualno ne dosegajo oseb s srednješolsko izobrazbo.

  Hudo se bo sprijazniti s tem, ampak magisterij z ekonomije, managementa… danes ne pomeni ničesar.

 18. nora 19.02.2010 ob 11:59

  Ni ekonomija, ni management, niti kaj podobnega. Gibljemo se v vodah sociologije, psihologije, filozofije, politologije in kriminologije. Sej pa mi drgač ne bi bil tako interesanten da bi ga za zmerej vzela :d

 19. jmarko 24.04.2010 ob 23:52

  Res je to problem, zato ni čudno, da dober kader uhaja v tujino. Kar nekaterim kvazi stolčkarjem sigurno ustreza. Nimajo konkurence.

Odgovori

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !